آیینهای عزاداری محرم در کیش

:: نویسنده: :: تاریخ انتشار :

 

تصاویر آرشیوی و مربوط به قبل از شیوع ویروس کرونا می باشد

 

جزیره کیش که روزگاری نه چندان دور جمعیتی محدود داشت، اکنون شاهد تنوع کم نظیر اقوام مختلف از سرتاسر ایران زمین است که با برپایی آیین ها و رسوم متنوع ایام سوگواری سالار شهیدان را گرامی داشته و به عزاداری می پردازند. این تنوع کم نظیر فرصتی است برای گردشگران داخلی تا با مجموعه ای از آداب و رسوم عزاداری اقوام مختلف ایرانی و ساکنان جزیره کیش آشنا شوند و این آیین های سنتی و اصیل را از نزدیک مشاهده کنند. در جزیره کیش دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در قالب ۴۴ هیئت با گویشهای و آداب مختلف در غم مظلومیت شهیدان کربلا عزاداری می کنند و یاد و خاطره آزادگی و ایثار شهیدان کربلا و فرهنگ عاشورا را گرامی می دارند. ساکنان بومی کیش در این ایام با برگزاری آیین های ویژه عزادارای قیام حسین (ع) را گرامی می دارند و به نیت توسل به حضرت ابوالفضل و امام حسین (علیهما السلام) روزهای هفتم و دهم محرم اقدام به پخت نذری می کنند. گفتنی است بر پایی مراسم سوگواری محرم در جزیره کیش به تکایا، مساجد و حسینیه ها محدود نمی شود و هیئت های عزاداری مراکز تجاری و بازارها هر شب با ترتیب دادن مراسم عزاداری و پذیرایی از سوگواران سرور و سالار شهیدان حضرت عبدالله الحسین زیباترین جلوه های عرض ارادت به پیشگاه ائمه معصومین علیهم السلام را به تصویر می کشند.

علاوه بر این همایش داستان عاشورایی با هدف بررسی ماندگار ترین آثار مکتوب در زمینه قیام عاشورا از جمله برنامه هایی ویژه است که امسال در کیش برگزار می شود. این همایش روز یکشنبه ۲۵ شهریور در مرکز همایش های بین المللی جزیره کیش میزبان دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت و علاقمندان به آثارعاشورایی است.
همچنین در این ایام مصلای بزرگ کیش نیز یکی از محافل برگزاری عزاداری امام حسین (ع ) است این مراسم در دهه اول محرم هر شب با توزیع نذورات و پذیرایی از میهمانان سرور شهیدان عالم امام حسین (ع) همراه است .

آئین طشت گذاری

آیین طشت گذاری هموطنان آذری از جمله آیین هایی است که در سالهای اخیر هرساله در حسینیه آذری های مقیم جزیره کیش برگزار می شود و قدمت فرهنگی آن به بیش از ۵۰۰ سال می رسد. در این آیین شجاعت، فداکاریها، ایثار و از خود گذشتگی امام حسین علیه السلام و یاران با وفایش برای احیای دین در جریان قیام عاشورا، باز آفرینی و تبیین می شود. در مراسم نمادین طشت گذاری مقداری آب از دو کوزه بزرگ در ظرفی هایی ریخته می شود و مردم با جام و ظروف کوچک آب این ظروف را به عنوان تبرک برمی دارند.

آیین عروسی نمادین حضرت قاسم (ع) 

آیین عروسی نمادین حضرت قاسم (ع) از دیگر آیین هایی است که هر ساله در ماه محرم در جزیره کیش برگزار می شود و دو حسینیه فعال در منطقه قدیمی صفین کانون برگزاری این آیین است، شیعیان بومی کیش در این آیین، سینی هایی پر از حنا و گل را در دست گرفته از حسینیه فاطمه الزهرا (س) به حسینیه طالقانی می روند. در این مراسم یک زوج (عروس و داماد ) با لباس های سبز وارد مجلس می شود و عزاداران که از قبل نذر داشته با سینی های میوه، شمع و بخور در محل عزاداری حاضر شده اند، ضمن ذکر صلوات چراغ های مجلس را خاموش کرده و فضایی حزن انگیز را ترسیم می کنند. در مقطع پایانی این آیین حزن آلود که سینه به سینه در نسل های مختلف بومیان کیش منتقل شده هر کسی نیت می کند و شمع و مقداری حنا برمی دارد تا حاجتش روا شود.

نمایش گهواره علی اصغر (ع)

همچنین به نمایش گذاشتن گهواره های نمادین با عشق به طفل شیرخوار صحنه کربلا، حضرت علی اصغر (ع) در آیین عزاداری روز تاسوعا در میان بومیان کیش جایگاهی ویژه دارد، ساکنان این جزیره همزمان با برگزاری این آیین، روضه حضرت علی اصغر (ع ) را به نیت برآورده شدن حاجات خود برپا می کنند.

آئین خیمه سوزان

آیین سنتی خیمه سوزان عاشورای حسینی همزمان با آغاز ماه محرم و سوگواری شهادت حضرت امام حسین (ع) و یاران باوفای ایشان در جزیره کیش برگزار می شود. این مراسم از با قدمتی ۲۰ ساله،از مهمترین آداب و رسوم کیش میباشد که هرساله با استقبال انبوه مسافران عزادار از سراسر کشور همراه است. در این مراسم مردم شهر کیش، معمولاً خیمه های چهار گوش، گنبدی و مخروطی را تا عصر روز عاشورابرپامی کنند. حرکت نمادین کاروان امام حسین (ع)، کاروان اسیران کربلا، قربانی کردن، اقامه نماز ظهر عاشورا، تشییع نمادین پیکر شهدای کربلا، سوزاندن خیمه ها ، مراسم شام غریبان، برپا کردن دوباره خیمه ای سیاه رنگ با نام خیمه حضرت زینب (س) و روشن کردن شمع در کنار این خیمه، از مراسم دهه محرم در کیش است.

 

تصاویر آرشیوی و مربوط به قبل از شیوع ویروس کرونا می باشد

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *