ارکان صنعت گردشگری
ارکان صنعت گردشگری: گردشگری، مقوله ای پیچیده است که از ترکیب اجزای مختلفی به وجود آمده است و به سادگی نمی توان آن را در قالب یک پدیدۀ واحد تعریف کرد. هر الگوی کاملی از گردشگری باید بتواند اجزای اصلی و نحوۀ ترکیب و ارتباط آن ها را با هم نشان دهد:
۱. در سطح اوّل، فرایندها، فعّالیّت ها و پیامدهای گردشگری بنیانهای اصلی آن را تشکیل می دهند که به وسیله افراد شاغل در صنعت گردشگری تحقق پیدا می کنند.
۲. در سطح دوم، مهمترین عامل گردشگری، محیط و جاذبه های طبیعی آن است که شامل جغرافیای طبیعی (طبیعت و چشم اندازهای طبیعی)، آب و هوا و شرایط جوی و افراد (گردشگران و مردم منطقه)است.
۳. در سطح سوم، محیط مصنوعی و دست ساخته بشر قرار دارد. در این محیط، سیستم های اطلاعاتی، فناوری های صنعتی گردشگری، فرهنگ، تأسیسات زیربنایی، تأسیسات روبنایی و سیستم نظارتی حکومتی جای گرفته اند.
۳. در سطح چهارم، الگوی بخش های عملیاتی صنعت گردشگری آمده است که عبارتند از: بخش مسافرت، بخش تأسیسات اقامتی، بخش خدمات گردشگری، بخش خدمات تفریحی، بخش خدمات تغذیه ای و بخش های مرتبط دیگر. این سطح، تحت تأثیر روحیۀ مهمان نوازی حاکم بر عملیات است.
۴. در سطح پنجم، وظایف مدیریّتی گردشگری، یعنی توسعه و ارتقای صنعت گردشگری، قرار دارد که به وسیله سازمانهای بخش عمومی و خصوصی انجام می گیرد.
رکن اصلی پدیده گردشگری، جاذبه های طبیعی مقصد مانند کوهها، دریاها و دریاچه ها است که سبب می شود گردشگران و جهانگردان برای دیدن آنها، به مقصد خاص سفر کنند. دیگر عامل مؤثّر در گردشگری، محیط مصنوعی دست ساخته بشر است. یکی از مهمترین اجزای این محیط مصنوعی، فرهنگ ساکنان منطقه میزبان است. فرهنگ مردم هر منطقه، منعکس کننده ویژگی های ساکنان هر منطقه است. این فرهنگ، با اجرای برنامه های گردشگری تغییر و تحوّل می یابد.
تأسیسات زیربنایی مقصد، یکی دیگر از اجزای محیط مصنوعی است که فقط برای ارائه خدمات به گردشگران به وجود نیامده است. تأسیسات زیربنایی مانند جادّه ها، شبکۀ فاضلاب، شبکه ارتباطات و بسیاری از امکانات بازرگانی و خدماتی برای برآوردن نیازهای روبه افزایش ساکنان منطقه ایجاد شده است، امّا این تأسیسات به گردشگران نیز خدمات ارائه می دهند. تأسیسات روبنایی مقصد گردشگری، شامل آن امکاناتی می شود که به منظور تأمین نیاز گردشگران و جهانگردان ایجاد شده است. برخی از این امکانات عبارتند از: هتلها، رستورانها، مراکز کنفرانس، مراکز اجاره خودرو و مناطق جذاب گردشگری. بخش دیگری از محیط مصنوعی، اطلاعات است. موفّقیّت مقصد در جذب گردشگر، به طور فزاینده ای به توانایی آن در استفاده از اطلاعات بستگی دارد.